andrafarazahar

Eu dacă aș fi bărbat și aș invita o femeie să iasă, m-aș simți jignit să insiste prea mult ca ea să plătească. Să se mai și certe cu mine că vrea să plătească, aș pleca ochii a dezamăgire căci înseamnă că nu mai știu să aleg femei. Aș strâmba din nas a prost gust și a lipsă de eleganță. Aș crede ori că n-are încredere în ea și consideră că nu merită, deci n-a învățat să fie femeie, ori că e vreo feministă extremistă care curând va lua calea lesbianismului. Orice extremă a comportamentului o pun pe seama lipsei educației și a unei minți needucate.

Dacă accepți să plătească nu îți cad gradele, accepți pentru că meriți niște maniere și o atenție la detalii din partea bărbatului, indiferent dacă el va mai merita a doua întâlnire. Eleganța nu stă doar în haine, eleganța stă în gesturi, în reacții, în felul diplomat în care gestionezi o situație, să știi să duci acea situație în direcția pe care o vrei tu, dar fără să schimbi datele problemei. Asta înseamnă eleganță, altfel se numește poleială sub stofă de mahala.

N-am înțeles niciodată cum de se ajunge să se transforme un sfârșit de întâlnire într-un talcioc. Ia tu 7 lei, stai că îți dau eu 5 și mai rămân eu datoare 2. Ce-i asta, oameni buni? Cum adică să faci jumate jumate nota, în condițiile în care ai fost invitată la o primă întâlnire de către un bărbat care se presupune că te place din ce a auzit și a văzut și se presupune că și tu ai identificat la el câteva plusuri, care te-au determinat să ieși?

Hai să o luăm cu începutul. Există bărbați care nu consideră că trebuie să plătească și există femei care nu acceptă decât cu circ.

Eu zic așa. În momentul în care un bărbat invită o femeie să iasă, ea devine responsabilitatea lui din momentul în care a ieșit din casă și până pune piciorul înapoi în scara blocului, astfel că dacă are lenea de a sta în mașină, măcar să rămână până se asigură că n-au mâncat-o câinii până la scară și apoi să aleagă să plece cu scârț. Nu că ar fi neajutorată sau handicapată, ci pentru că asta face un bărbat educat. Se duce și o ia de acasă, cu mașina, cu taxiul, cu ce are și se opresc într-un bar sau restaurant la care el a făcut rezervare în prealabil, evitând să o țină pe la uși și, de preferat, dacă e restaurant, să fie unul în care a mai fost, astfel încât să știe meniul de dinainte. Femeia va aprecia mereu un bărbat atent care îi va sugera un fel de mâncare, în funcție de preferințele ei, pe care le-a aflat printr-o întrebare în prealabil și poate în funcție de bugetul lui. Astfel că atunci când vine ospătarul, nu comanzi ca boul pentru tine și pe aia o lași a nimănui, ci afli de dinainte ce dorește și comanzi tu cu gurița ta pentru ea întâi și apoi pentru tine. Iar dacă nu s-a hotărât, îi ceri ospătarului să revină în câteva minute.

La final, nota îi revine bărbatului, așa cum o și așază ospătarul pe masă. Iar bărbatul o va plăti INTEGRAL, indiferent cât de bine s-a simțit sau nu cu femeia aia, chiar dacă o fi fost strâmbă, șuie, cu bube pe față, cu buzele cojite sau cu doliu sub unghii. Nu o mai invită altă dată, e treaba lui, dar acum își asumă până la capăt, pentru că asta fac bărbații. Băieții vor zice, ce plm să îi plătesc eu ăsteia că și așa nu îmi place de ea?  Bărbații vor zice, ok, azi am învățat o lecție, nu îmi mai trebuie astfel de femei. Și punct. Femeia va aștepta ca el să plătească, fără scheme cu dus la baie și fără fâstâceală, fără scandal și gesturi de prost gust și fără nas pe sus deopotrivă. Îl va lăsa să fie bărbat, iar dacă nu i-a plăcut, va refuza o viitoare întâlnire. Politicos.

Calitatea femeii se va vedea la sfârșit, când, după ce a fost condusă acasă, îi va mulțumi bărbatului pentru frumoasa seară și timpul petrecut împreună. Și de acolo văd ei ce or mai face mai departe. La viitoare întâlniri ea va putea să se ofere să plătească tot INTEGRAL, iar dacă bărbatul va refuza, va fi de ajuns un: INSIST. Scurt și ferm. Dacă din nou va refuza, va accepta fără strâmbături. Un „în regulă” va fi suficient și un zâmbet tradus cu mulțumesc. Nici dacă avansează într-o relație nu se apucă să dea nota pe din două, plătește ori unul ori celălalt.

Eu, ca femeie, am scos portofelul doar atunci când fie nu m-am simțit confortabil, fie îmi era prieten, fie am inventat o scuză să plec și nici să mă mai întorc. De obicei atunci când am simțit că nu am ieșit cu bărbați.  În fața unui bărbat care transmite că e bărbat, femeia nici portofelul n-ar trebui să îndrăznească să-l scoată. Iar dacă îndrăznește, să îi facă un gest scurt, clar, știe el cum, să îi încremenească mâna pe portofel și să îl bage la loc, zâmbind, în geantă, ca și cum ca și cum i-ar da de înțeles că orice altă tentativă va fi o jignire adusă șui. Nici nu trebuie să zică mare lucru, dar dacă a transmis asta, eu mai ies și a doua oară. De ce? Pentru că în spatele acestui gest se ascunde încrederea bărbatului în el și siguranță. Ce așteptări aș putea avea pe viitor de la un bărbat care mi-ar cere jumătate de notă? Aș plăti-o pe toată, dacă s-ar întâmpla asta și aș refuza orice altceva ar mai veni de la el.  Cum aș putea vreodată să contez pe un bărbat în viitor care nu își asumă nicio responsabilitate față de mine? Cu sufletele cum am face, tot jumi juma? Nici nu se mai rezumă la bani aceste gesturi, se rezumă la cum le va interpreta femeia, acea femeie care a ajuns să fie femeie și să știe că merită atenția ta, măcar la început.

Iar pentru băieții care consideră că sunt fraieri dacă sunt galanți, aș vrea să le spun doar că mai au de crescut și că bărbați nu or să ajungă niciodată dacă le tremură mâna pe portofel atunci când ies cu o femeie, indiferent cine ar fi ea. Orice femeie o vei trata la fel, pentru că ești bărbat, indiferent de cât n-a ajuns ea să fie femeie. Și să nu uite că ea a ales să își dedice timpul  lui, deși ar fi putut să aleagă pe oricine altcineva, iar o femeie de un anumit nivel, nu va ierta mojicia și grosolănia. Și e păcat, ar fi putut să îți placă.

Femeii îi place să vadă bărbatul că face eforturi pentru ea, iar la început aceste eforturi se traduc prin atenția pe care el i-o acordă, prin gesturi și comportament. Bărbatul plătește, dacă e bărbat. Femeia acceptă, dacă a înțeles ce înseamnă să fie femeie. 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii

Written by Andra FaraZahar
Din suflet mi-am făcut stilou, iar din scrum cerneală. Din orice scrum, dar nu de zahăr. Fără îndulcitori, fără conservanţi vi le spun verde în suflet. De mă vei vrea, de ma vei urî sau mă vei devora, fă-o cu înverșunare, oricum niciunul nu știm care cine suntem.