Am observat,  în ultima vreme, un trend,  atât în rândul oamenilor cărora le-a mai trecut prin mână câte o carte, două, zece, o sută, cât și în rândul oamenilor cu trei clase ca trenul, un trend sau o paradă, mai degrabă: gramatica.

Pe lângă nemernicia de a nu pune cratimă și a lăsa doar spațiu între cuvintele care cer cratimă, într-o conversație leneșă și deloc importantă, vine problema virgulei. Că nu e ca și cum ai tasta liniștit cu cineva, în speranța de a-l cunoaște sau de a afla dacă vrei să îl cunoști .Nu,  dădeai admitere la Academie și interviu de angajare,  în același timp,  și dacă la ăstea două pici și nu te mai întreabă nici dracu de vorbă după,  în conversația de pe Facebook/ Whatsapp, etc. vei primi o gramatică în cap.

Nu contează că poate ai de spus lucruri,  pe care ăla, căruia i le zici nu le găsește la colț de stradă,  unde își bea apa minerală. Nu,  ai făcut greșeala să nu pui punct la sfârșit de propoziție? Ești praf, ești pa,  la revedere! Nu contează nici că poate ai doctorat în fizică cuantică și facultate de matematică,  n-ai pus virgula,  poți să îți dai singur un șut în dos, dar nu înainte de a primi lecția de gramatică. Păi ce ortografia noastră?

Lucrezi în IT și nu cunoști sintaxa frazei?  Păi poți sa-ți iei programarea și să tragi și ușa după tine, pentru  că noi știm gramatică și nu faci de noi. Marș!  Doamne, și ați văzut cât durează discursul de epatare? Pardon, de gramatică?

Ai galerii întregi de tablouri? Află că degeaba oi avea tu accentele suprarealiste ale lui Dali sau renascentiste ale lui Botticelli, dacă nu știi unde se pune accentul la „trafic” . Ferește tablourile ca se va arunca degrabă cu un  DOOM (Dicționar Ortoepic Ortografic și Morfologic) înspre tine. Incultule!

Ia să vedem, ce face Ixuleasca, aha, arată bine, le zice bine, ia să vedem pune virgula bine? Ixulescu,  mm ,  inginer, om de treabă, toate bune, ce sa-i găsim? Aha, gramatica, ia să vedem gramatica!  Mm, Ygreculescu,  realizări multe la viața lui, antreprenor de succes, da’ de concesivă și completivă directă o fi auzit?  Popescu, ce face ăsta? Fotonică, spectroscopie? Bă, n-am auzit, dar eu știu gramatică, ha, l-am făcut pe fraier!

Înainte de Facebook  parcă nu era chiar așa, dar de când se scrie mai mult decât se vorbește și când nu prea ne pricepem nici la scris, nici la vorbit,  ne pricepem la gramatică. Acum, prostul nu știe nimic decât gramatică, și aia,  vorbită după ureche și scrisă după ochi. Înainte trebuia să te ferești de omul care a citit o singură carte în viața lui,  acu’ trebuie să te ferești de ăl de n-a citit niciuna,  dar  a auzit el că aia de gramatică le-ntrece pe toate.

Ca să nu mai zic că ești corectat după gramatica fiecăruia și că nu mai există o gramatică universală, să nu mai zic că ăștia de defilează cu gramatica sus , de zici că sunt la jocurile olimpice,  sunt fix ăia în a căror gramatică li se scrie numele cu „Y” și „K„ . Nu mai aveam cu ce să mai epatăm și bine că ne-am amintit de gramatică.  Ați saturat piața de silicoane și bot și acum ați apucat gramatica de picior, săraca noastră gramatică,  și la întrebarea „ lingvist sau limbist ?”,  la o adică, o dăm dracului de gramatică.

 

Nu mă înțelegeți greșit, nu promovez analfabetismul și gramatica ar trebui să fie un reflex, însă reflexul, ca să se creeze,  cere context și,  sunt sigură,  că sunt mulți oameni valoroși pentru societatea asta a noastră, care au reflexe în domenii în care gramatica nu le ajunge nici la genunchi.  În același timp,  sunt sigură că nu devii lingvist/ă peste noapte, doar pentru că ai rămas fără argumente  într-o importantă dezbatere pe Facebook și trebuie să lovești cu ceva. Sunt sigură că fix,  ăștia,  cu gramatica la purtător sunt cei care se uită ca vițelul la poarta nouă la tine, dacă îi bagi în sintaxă.  Nu văd de ce, doi oameni,  care nu sunt lingviști cu studii,  s-ar împiedica într-o discuție,  de virgule și cratime,  dar,  desigur,  să împungi cu virgula în coasta celuilalt,  e mai important decât să vezi ce vine după virgulă și plus că, așa ești moțul discuției. Da’ nu? Păi ce virgula noastră! Păi ori suntem proști ori ne dăm lingviști?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *