Trecutul nu va termina niciodata cu tine, de aceea e bine sa ai grija cum termini lucrurile in prezent, pentru ca el va deveni trecut. Ar fi ideal, insa in vartejul alegerilor avem ghinionul sa nu avem experienta sau maturitatea necesara sa constientizam asta.

Trecutul revine cand ti-e lumea mai draga si revine mereu, ca e al tau. De multe ori face cu ochiul, de multe ori promite mai multe, pare mai sigur, dar e la fel ca hotul, cand te fura nu iti spune : vezi ca te fur. Trecutul e frate cu dracul care isi baga coada, deformeaza pana si sentimentele si sadeste „ce ar fi fost daca-ul”. Te face sa te indoiesti de ce ai si iti pune in fata ce ai fi putut avea. Dar oare ai avea cu adevarat? Nu poti da vina pe trecut ca iti bate la usa, el cu asta se ocupa, exceptand cazul in care ai amnezie sau Alzheimer, de tine depinde daca ii deschizi usa sau cat de mult…

Raspunsurile le gasesti in trecut, insa totul vine cu un pret si cateodata te costa prezentul si viitorul. Cateodata e mai bine sa nu te intrebi, cateodata e bine sa inveti sa traiesti cu raspunsuri neaflate, pentru ca, oricum, orice raspuns va naste alta intrebare. Cu cat afli mai mult, iti dai seama ca nu stii nimic. Cateodata e mai bine sa lasi trecutul sa fie trecutul tau si prezentul altcuiva, sa lasi amintirile sa fie amintirile tale sau ale altcuiva si e ok sa le duci dorul din cand in cand. Dar nu alerga in trecut, nu te rasfata cu sufletul tau, sansele nr.2 sunt rare si chiar si atunci cand sunt, tot vor purta urmele primei sanse ratate, nu te rasfata cu sufletul tau si nu te juca cu sufletele celor prezenti. Intre trecut si prezent trebuie sa alegi mereu viitorul, iar trecutul a pierdut sansa sa fie viitor, tocmai pentru ca a trecut. Oamenii care ar fi trebuit sa fie impreuna nu deveneau trecut, erau viitor cu zambete largi si fericire. Sa dai prezentul pe trecut e ca si cum „lungeste-mi, doamne, boala”. Va veti alege doar cu inceputuri frumoase, ca v-a fost dor, pana la tristul moment cand veti deveni tot cei care ati fost, adica trecut.

Daca iubesti in prezent, fii sigur ca nu ai fi putut iubi, daca erau sentimente in trecut. Ce simti pentru trecut nu e iubire, e ori vinovatie, ori curiozitate, ori intrebari la care n-ai primit raspuns. Viata nu ne ofera raspunsuri pe o hartie, viata ne pune in situatii, ne pune sa alegem si, abia apoi, vine cu raspunsul. Iar pentru asta trebuie alegeri. Si daca alegerea pare grea, stai sa vezi consecintele.. Alegerea trecutului te lasa de multe ori cu mana intinsa, cu palma goala si cu raspunsuri, dar cu care raspunsuri nu mai ai ce face, atunci cand nici persoana din trecut si nici cea din prezent nu mai sunt. In afaceri nu investesti, intai, sa vezi daca merge si apoi alegi. Nu, in afaceri analizezi riscurile, apoi alegi, apoi pornesti afacerea, altfel e faliment direct. Cu afacerea iti mai permiti sa intri in faliment, o inchizi si mergi mai departe, cu sufletul nu. Sufletul il vei purta mereu cu tine si un suflet falimentar va fi pe orice alt drum dar pe al fericirii nu, caci cu el vei da mana cu restul oamenilor pe care ii vei intalni de acum incolo.

Niciodata o persoana nu ne va fi pe deplin suficienta, cu de toate se poate doar la shaworma, insa daca in trecut cauti completari, vei ramane cu ce cauti, cu trecut mai mult, pentru ca se adauga si prezentul pe care l-ai ratat. De trecut e bine sa te lasi ca de fumat, dintr-o data si fara explicatii. Nu exista cate un pic, ori te lasi ori nu, ori intorci spatele trecutului ori traiesti acolo, dar sa stii ca femeia care te tine de mana acum, s-ar putea sa nu poata trai cu tine in trecut. Femeia din trecut, cu oricate intrebari ar avea ea si oricate te-ai intreba tu vis-a-vis de ea, trebuie sa stea acolo in trecut, caci altfel cea care te tine de mana acum, va fi cea despre care te vei intreba in viitor.. Nu lua de bun ce iti vinde trecutul care te cheama cu degetul, femeile ar face multe sa isi demonstreze lor si celei care te tin de mana ca inca pot, chiar si numai de dragul competitiei. Nu te da cu fundul pe langa trecut, ca s-ar putea sa ti-o traga…

Un barbat va sti ca pe trecut nu il intrebi ce faci in viitor cand vine vorba de relatii, un barbat va sti ca femeia de langa el va deveni trecut daca va da sa caute raspuns printre femeile de acolo. Un barbat va sti ca trecutul e un capriciu, unui baiat ii va trebui trecutul sa devina barbat. Iar o femeie va sti ca oricat ai sapa cu iubire in sufletul unui barbat, vor fi cotloane neatinse in sufletul lui unde va sta, mandra, o femeie de dinainte. Si neatinse trebuie sa ramana, despre fosti numai de bine. Fostii cu fostii si viii cu viii.

P.S. Ce alegi intre doua lucruri nesigure? Il alegi pe cel care te face sa zambesti.
Ce alegi intre doua drumuri care nu stii unde duc? Il alegi pe cel pe care e mai multa nevoie de tine.

______________

Acest articol este un fragment din cartea mea Nemernici Necesari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *