Dragul meu băiat, viitor bărbat,

Vei crește, va trebui să fii bărbat, s-ar putea ca eu să nu mai fiu pe aici, iar tu va trebui să fii bărbat, căci altfel eu n-am fost femeie până la capăt.

Bărbat nu ești doar pentru că îți atârnă chestii în pantaloni și nici pentru că bifezi sexul masculin în formulare sau pentru că te cheamă Mihai, Vlad, Andrei , Alex sau cum mi-a plăcut mie. Nici când vei descoperi prima dată femeia și nici când vei avea barbă. Să știi că nu cravata face pe bărbat, nici ceasul, parfumul sau butonii, dar să știi în același timp că un bărbat netuns cu barba vraiște și hainele necălcate trezește suspiciuni. Și că tot a venit vorba, îți spun un secret: parfumul e important să te reprezinte și e important să îl porți asortat la balsamul de rufe. Femeile sunt atente la detalii, dacă sunt femei… altfel nu-și merită titlul și nici pe tine.

Femeia te va face bărbat, puiule, dar e drum lung și va trebui să pierzi câteva până acolo. Femeile, dragule, suferă de mai multe ori până devin femei, bărbații suferă mai rău. Cu lacrimi vei deveni bărbat, puiule. Știu că ți-am zis că bărbații nu plâng, trebuia să corectez, bărbații nu plâng în public, dar plâng și ei. Să știi, baiatule, că nu va fi nicio rușine să plângi din cauza vreunei femei, și ei, și prietenii tăi vor fi plâns sau vor plânge.  Tu să știi de la mine, să iubești o femeie și să recunoști, să recunoști prin gesturi, înseamnă să fii bărbat. Asta te va face bărbat mai mult decât orgoliul. Dar cum spuneam, din orgoliu vei pierde câteva. Din orgoliu, din copilărie.

Vei fi bărbat atunci când vei înțelege că n-ai voie să atingi inima niciunei femei doar pe jumătate. Când vei înțelege că nu ți se cuvine, nici femeia și nici iubirea ei. Când vei înțelege că mamă îți voi fi fost doar eu si doar eu te voi primi înapoi de fiecare dată. Pe mine mă poți suna mai rar, mie nu trebuie să îmi dai explicații, pe mine mă mai poți minți, eu tot aici voi fi. Pe ea nu. Complicat, vei înțelege abia după o vreme.

Bărbat nu vei fi doar dacă îi deschizi ușa. Bărbat vei fi când i-o vei ține chiar și la plecare, când o vei ține cu grijă și cu stăpânire pe tine. Bărbat nu vei fi alergând între femei, așa doar vei deveni. Bărbat vei fi atunci când vei fi învățat că nu te poți întoarce în timp să iubești. Bărbat vei fi atunci când vei fi sincer, cu tine și cu ea. Sinceritatea înseamnă curaj, iar bărbatul fără curaj nu e bărbat.

Bărbat vei fi atunci când, cu orgoliul franjuri, vei spune lumii doar lucrurile frumoase despre femeia care te-a ținut de mână și o vei face ca un bărbat, cu capul sus și viața înainte. Pentru că până la urmă ea ți-a fost o alegere, iar la momentul respectiv a făcut parte din tine.

Băiete, să știi un lucru: nu bărbații aleg femeile, ci femeile aleg bărbații, pentru că ele sunt cele care se mărită. Ele sunt cele care își aleg numele, statutul. Să ai stăpânire de sine, să fii bărbat, nu animal la mâna instinctului, căci altfel vei fi jucat pe degete. În viață, să îți alegi femei, nu bucăți de carne și apoi să fii tot ce îi trebuie femeii să te aleagă pe tine: bărbatul care îi oferă siguranță.

Iar când femeia te-a ales, să ai inteligența necesară de a o face să rămână femeie și tăria să o înveți să trăiască chiar și fără tine.  Dă-i libertate, nu ai nevoie să fie dependentă de tine, nu o condiționa, las-o să fie lângă tine cât simte și până unde simte, altfel te vei lupta mereu cu tine. Iar dacă într-o relație ajung să vi se dueleze ambițiile, nu veți mai avea timp să vă mai și iubiți. Și v-ați iubit degeaba.

Nu privi femeile ca cifre pe o listă. Sau măcar, nu la nesfârșit, pentru că s-ar putea să ți se altereze simțurile, iar la un moment dat femeia nu va mai avea gust. Și te vei trezi gol și fără direcție, cu o listă lungă, numai bună de șters cu ea pantofii. Vei fi bărbat atunci când vei fi eroul unei singure femei. Nu pentru că ar avea nevoie să fie salvată, ci pentru că în brațele tale ar trece în siguranță și peste războaie și peste potop și atunci, în brațele tale va veni când alți bărbați vor încerca să îți ia titlul de bărbat.

Să nu promiți niciodată mai mult decât poți face, iar de va fi puțin ce poți promite, să nu le spui că ești al meu.  Ține minte, să iubești două femei e o iluzie și nu mai are legătură cu bărbăția. Vei fi tentat, însă dacă a doua știe de prima și e lângă tine, nu te merită. Iar dacă prima află de a doua, nu o meriți. Și n-ai făcut nimic! Nu te lega la cap dacă nu te doare, nu te juca cu timpul și cu sentimentele, îți vorbeam de curaj mai sus…

Și încă ceva, dacă vreo femeie care va sta cu tine la masă va ajunge să pună mâna pe portofel, să nu îi spui că sunt maică-ta. Eu voi fi crescut bărbați, nu milogi. Iar dacă femeia cu care ești la masă n-ar putea să plătească de-ar fi, iarăși să nu spui lumii că sunt maică-ta, căci eu te-am învățat să alegi femei, nu lepre.

O sa auzi de putere. O să îți dorești putere. Să știi de la mine, puterea înseamnă să poți să faci orice, dar să nu faci câtă vreme nu e corect. Și să mai știi că puterea vine la pachet cu ispite, îți dă acces la tot. Atunci să fii bărbat, chiar dacă eu te-am răsfățat, atunci nu vei avea voie să te alinți. Nu vei avea voie să fii vulnerabil. Știi cum vei reuși? Prin disciplină și loialitate.

Te las să copilărești până pe la 20 și ceva, iar pe la 40 când nu vei mai fi sigur de bărbăția ta și vei da să faci lucruri nesăbuite, să iei scrisoarea asta și să-ți amintești că am fost maică-ta.

P.S. Să nu lași niciodată o femeie neterminată, nici în discuții, nici în promisiuni, nici în altele pe care le vei înțelege când vei deveni bărbat. Iar dacă nu vei face nimic din ce ți-am scris, să îți asumi. Și asta te face bărbat.

P.S.S. Vei învăța că de multe ori e mai important să fii fericit decât să ai dreptate. Să ai viață frumoasă!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *